Strona główna > różne > Płytki na podłogę do kuchni

Płytki na podłogę do kuchni

Niedawny wyczyn mojego osobistego kota, skłonił mnie do podjęcia tematu, jakie płytki byłyby mile widziane na podłodze kuchni.

Przez lata funkcjonowały na rynku wyłącznie płytki ceramiczne, szkliwione i nikt nie miał wątpliwości, że są one wystarczające do użytku w każdym miejscu w środku prywatnego lokum.

Ale ponieważ od mniej-więcej dekady gresy są coraz powszechniejsze, na dobre zadomowiły się w prywatnej przestrzeni. I dobrze!

Bo są miejsca takie, jak np. podłoga w kuchni, gdzie lepiej jest zastosować gresy, niż zwykłą płytkę ceramiczną. Z racji sposobu produkcji i użytych składników, płytki gresowe mają inne parametry fizycznie niż zwykła płytka ceramiczna. Gresy mają bardziej zwartą, mocniej spieczoną strukturę, dzięki temu są mniej podatne na uszkodzenia. A uszkodzenia mogą się zdarzyć, bo w kuchni potrafią fruwać różne przedmioty – nie tylko za sprawą kotów ;)

Kiedy jakiś przedmiot upadnie na podłogę ułożoną z płytek ceramicznych, prawdopodobieństwo, że okładzina zostanie uszkodzona jest większe, niż gdyby ta podłoga była wyłożona gresem.

A gdyby był to gres barwiony w masie, mogłoby się okazać, że nawet jeżeli po wypadku doszłoby do lekkiego uszkodzenia powierzchni płytki, do odpryśnięcia jej kawałka, nie trzeba byłoby w ogóle jej wymieniać, bo z wysokości oczu patrzącego, uszkodzenie mogłoby być mało widoczne.

A co ze stroną wizualną? Z pragmatycznego punktu widzenia (jako potworny leniwiec zwracam na to uwagę), najlepsze byłyby płytki niezbyt jasne, ale również nie czarne. Takie, które nie są jednolitymi – mają jakiś wzór. Bo na jednolitych, monokolorwych płytkach będzie widać każdą plamę.

Gdy ktoś mnie pyta o radę, zwykle przy okazji ostrzegam przed płytkami całkowicie polerowanymi, które nie tylko wymagają sporo wysiłków przy utrzymaniu w czystości ale jeszcze mogą być niebezpieczne, gdy zostaną zamoczone – o co w kuchni nietrudno. Z drugiej strony – płytki o strukturze antypoślizgowej są na pewno bezpieczniejsze, gdy zostaną zamoczone, ale warto pamiętać, że trudniej je się czyści – a o zabrudzenie podłogi w kuchni stosunkowo łatwo.

Dlatego, moim zdaniem, do kuchni najlepiej jest wybierać płytki gresowe, barwione w masie, o gładkiej, ale nie całkowicie polerowanej powierzchni i niejednolitym rysunku.

About these ads
Kategorie:różne
  1. Brak komentarzy.
  1. No trackbacks yet.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 27 obserwujących.

%d bloggers like this: